Honlap testreszabása
készítette a honlap.hu

Jótanácsok az ovikezdéshez
Szeretettel ajánljuk ezt a cikket leendő kiscsoportosaink szülei figyelmébe!

 
A SZÜLŐK LEHETŐSÉGEI, AMELYEKKEL ELŐSEGÍTHETIK GYERMEKÜK SIKERES ÓVODAI BEILLESZKEDÉSÉT
 /A BEIRATÁSTÓL AZ ÓVODAKEZDÉSIG ELÉRHETŐ CÉLOK/

 
1. Az ovi a kisgyermekek játszóháza, csak nekik való érdekes dolgok történnek majd velük. Ezt akár már sugallhatják is előre nekik. Negatív jelzőket ne tegyenek a gyermek előtt. (Például: Én se szerettem járni, majd ott lesz neked, majd az óvónéni…, hogy fognak bírni veled stb.)

 2. Önállósodási törekvéseiket - amelyek nem veszélyeztetik Őt - hagyják kibontakozni (egyedül öltözni, cipőt húzni stb.).

 3. Szükségleteit próbálja meg kifejezni: szomjas vagyok, fázok, WC-használat.

 4. Lehetőleg legyen az életkorának megfelelő napirendje, amitől csak alkalmanként térnek el. Ez kiszámíthatóvá és érthetővé teszi a gyermeknek az eligazodást a nap folyamán, megbízható támpontot ad (étkezések, játék, pihenés, mint tevékenységek egymásutánja).

 5. Az egészségügyi szokások WC-használat, orrfújás technikája, fogmosás nem árt, ha képességeihez mérten ismert a gyermek számára. Bíztassák, hogy bátran fordulhat az óvodában is a felnőttekhez, akárcsak otthon, mert minden segítséget megkap.

 6. Jó, ha otthon is az asztal mellett ülve étkezik a gyermek, mert sokszor csak ez áll az óvodai étkezési problémák mögött (jártában keltében vagy tv előtt étkezett). Lehetőleg önállóan használhassa az evőeszközöket, tudjon szilárd ételt harapni, rágni, pohárból inni. Az óvodában vizet, tejet, teát tudunk biztosítani, jó ha ezekkel már találkozik.

 7. A szülő által fontosnak tartott tiltásokat tartassák be, mert itt is fog a gyermek szabályokkal találkozni. Pl.: az időjárásnak megfelelően kell öltözködni, ne a gyermek döntése legyen mit vesz fel. A dühkitörés nem lehet a cél elérésének eszköze, bár ez a dackorszak ideje.

 8. Családon belül lehet próbálkozni a gyermekkel anya nélküli elfoglaltságokkal, az elválás megtapasztalására.

 9. A cumi vagy alvóka elhagyása ne az óvodakezdésre essen, mindkettőt lehet hozni a pihenő időre. Ne keltsenek félelmet azzal, hogy az óvodában már nem lehet!

 10. A gyermek megérzi a szülők félelmét az elválástól, akkor is, ha jól palástolja. Úgy váljanak el reggelente: Érezd jól magad, játssz sokat és jövök érted!

 Az óvoda olyan gyermek-paradicsom, ahol életében először szülei nélkül töltheti az időt kisgyermekek társaságában, neki való tevékenységekkel. Ez lehetőséget ad az önállósodásra, a saját képességeinek próbálgatásaira, az én kép megerősítésére.
 Olyan ez, mint amikor pótkerék nélkül tud már biciklizni.
 Erre gondoljanak, amikor útnak indítják őket az óvodába, amikor bátorítják őket.
„Engedjék el a biciklit”, hagyják, hogy felfedezzék a gyerekek saját magukat és a környező világot, mi pedig ott állunk minden kanyarban és kereszteződésben, hogy bajuk ne essék, és mutatjuk a helyes utat számukra.

 
 

Hívj minket!

06 30 542 94 61

Nyitva vagyunk

Hétfő - Péntek: 07:00 - 17:30
Szombat: Zárva
Vasárnap: mi is pihenünk ;)